Pandemi ve artan tüketim, tarım arazilerini çok daha değerli hale getirirken tarımın daha verimli yapılmasını da zorunlu kıldı. Buna bağlı olarak, toprağın işlenmesi ve daha kısa sürede ekime hazır hale gelmesi için önem taşıyan çapa makinesi kullanımı artış gösterdi. Her ne kadar günümüzde elle çapa yapmak mümkün olsa da özellikle gerektirdiği iş gücü ve zaman nedeniyle bu yöntem tercih edilmiyor. Aksine, geniş bahçelerde ve tarlalarda bile otları temizlemeden toprağı işlemeye kadar bütün süreci kolaylaştıran çapa makineleri kullanılıyor. Peki piyasada özellik ve güç bakımından bu kadar fazla sayıda seçenek varken en iyi çapa makinesi nasıl seçilir, çapa makinesi alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Çapa Makinesi Seçimi Neye Göre Olmalı?
Çapa makineleri, günümüzün en kullanışlı tarım ekipmanlarından biri ve bu nedenle oldukça yaygın şekilde kullanılıyor. Çiftçilere pek çok açıdan kolaylık sağlayan bu verimli makineler, fiziksel çalışma zamanını azaltarak daha etkili şekilde tarım yapmaya yardımcı oluyor. Ancak herhangi bir üründe karar kılmadan önce bazı temel özelliklerin göz önünde bulundurulması önem taşıyor. Siz de aşağıdaki hususlara dikkat ederek hangi çapa makinesi alınmalı konusunda en doğru kararı verebilirsiniz:
- Çapa makineleri benzinli ve dizel olarak ikiye ayrılır. Bunlar arasından hangisinin tercih edileceği arazi genişliğine bağlıdır. Genellikle dizel olanlar büyük arazilerde, benzinli olanlar ise küçük arazilerde yakıttan tasarruf sağlar.
- Arazinin dik olması tercih edilen model üzerinde etkilidir, daha eğimli alanlarda daha güçlü ekipmanların kullanılması gerekir. Ayrıca eğimli arazide 60-75 kg arası modeller daha rahat iş görür.
- Düz arazilerde makinenin vitesi en önemli kriterlerdendir Toprağa gömülme sorunlarının önlenmesi için yüksek vites sayılı ürünler tercih edilmelidir.
- İş verimliliğini etkileyen bir diğer konu da şanzıman kalitesidir. Kaliteli şanzımana sahip modeller uzun süre masraf çıkarmaz ve sorunsuzca çalışır.
Piyasadaki her model kendi içinde farklı artılara ve eksilere sahiptir. Bu nedenle kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak ve güvenilir tavsiye listelerinden faydalanarak ürün tercih etmenizde fayda var!
En İyi 10 Çapa Makinesi Tavsiyesi
Toprağı havalandırmak, taşımak ve karıştırarak daha verimli hale getirmek çapa makineleri ile son derece hızlı ve kolay şekilde yapılabiliyor. Bu nedenle de özellikle profesyonel olarak tarımla uğraşanlar elle çapa yapmak yerine kullanışlı bir çapa makinesi satın almak istiyor. Ancak piyasadaki ürün çeşitliliği kimi zaman ihtiyaca uygun modeli bulamamakla sonuçlanabiliyor. Eğer siz de hangi ürünü tercih edeceğiniz konusunda kararsızsanız, sadece en iyilerden oluşan çapa makinesi tavsiye listemize göz atabilirsiniz!
Sıra | Model | Puan |
1 | Einhell BG-MT 3360 | 10/10 |
2 | Honda Antrac 200 | 10/10 |
3 | Kama SR1Z-75 | 10/9.9 |
4 | Kaan 23 S | 10/9.9 |
5 | Ryobi RCP1225 | 10/9.9 |
6 | Kama Kdc1231 | 10/9.8 |
7 | Yağmur Yet 300 | 10/9.8 |
8 | Ayka RZ 360 F | 10/9.8 |
9 | General Power GP-380 | 10/9.7 |
10 | Omega 210 T | 10/9.7 |
Einhell BG-MT 3360
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 6 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 43,5 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
Sizler için hazırladığımız çapa makinesi öneri listemize Einhell BG-MT 3360 ile başlamayı tercih ettik. Son derece hafif olan bu makine, aynı zamanda çok fazla yer kaplamıyor ve bu sayede ağaç altı gibi dar alanlara daha kolay girmenizi sağlıyor. Ayrıca yakıt harcamasını ciddi anlamda azaltarak tasarruf avantajı sunuyor. Ek olarak ürün özel bir güvenlik sistemine sahip olduğundan, olası bir kontrol kaybetme durumunda otomatikman duruyor ve istenmeyen kazaların önüne geçiyor. Muadillerine kıyasla ekonomik olan bu ürün orta-küçük alanlarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kullanıcı Yorumları
- Mükemmele yakın, harika bir ürün. Kesinlikle öneriyorum!
Honda Antrac 200
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 6,5 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 82 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
Kullanıcı Yorumları
- Herkesin kullandığı, beğendiği Honda motor gerçekten hakkını veriyor. Gönül rahatlığıyla alınabilir bir ürün çok memnunum.
Performansı ve uzun ömrü ile pek çok çiftçinin favorilerinden olan Honda Antrac 200, özellikle üzerindeki dünyaca ünlü motor nedeniyle dikkat çeken ürünlerden. Tasarımında kullanılan bütün malzemelerin ekstra kaliteli olması, ürünün en zorlu arazi koşullarında bile sorunsuz çalışmasını sağlıyor. İçindeki Türk malı şanzıman ise yedek parça problemini ortadan kaldırıyor ve en geniş arazilerde bile hızlı çapalama imkanı tanıyor.
Kama SR1Z-75
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 7 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 80 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
Sık sık çapa makinesi marka tavsiyesi listelerine giren ürünlerden bir diğeri de Kama SR1Z-75. Bu ürünü öne çıkaran özelliği ise az zamanda fazla iş yapması, yani zamandan ve yakıttan tasarruf sağlaması. Hava soğutmalı motoru sayesinde ısınmaya karşı dayanıklı olan bu güçlü makineyi, yoğun performans gerektiren durumlarda bile rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Kullanıcı Yorumları
- Kaç yıldır kullanıyorum, herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Aktif olarak ekim yapıyorum ve işlerimi fazlasıyla kolaylaştırıyor.
Kaan 23 S
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 7 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 64 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
Kullanıcı memnuniyeti ile beğeni toplayan Kaan 23 S, özellikle güçlü motoru ve geniş deposu sayesinde çapalama işlerine hız kazandıran bir model. Orta-hafif ağırlığı ve 2 ileri 1 geri vites sistemi de onu hem düz hem eğimli araziler için elverişli hale getiriyor. Kolay kullanım imkanı sunan bu verimli makinede 24 adet işlevsel bıçak bulunuyor ve bu sayede bağ bahçe sürme işlemi kısa sürede tamamlanıyor.
Kullanıcı Yorumları
- Pek çok model araştırdım, en son bunda karar kıldım. İyi ki öyle yapmışım. 2 dönümlük arazimi zorlanmadan çapalayabiliyorum.
Ryobi RCP1225
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 1150 W
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 13,6 kg
- Çalışma Şekli: Marşlı
Ryobi RCP1225 en iyi çapa makinesi markası yorumları arasında adından sıklıkla bahsettiren hafif ve ergonomik bir model. Bu sayede kullanıcısını asla yormayan ürün, aynı zamanda elektrikle çalışma özelliğine de sahip. Bu da onu özellikle küçük alanlarda çalışacaklar için enerji tüketimi bakımından ekstra avantajlı hale getiriyor.
Kullanıcı Yorumları
- Kurulumu, kullanımı ve temizliği oldukça kolay. Performansı da fazlasıyla yüksek. Benim işimi görüyor, düzenli çapalama ve ot temizleme ihtiyacı olanlar tercih edebilir.
Kama Kdc1231
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 12 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 140 kg
- Çalışma Şekli: Marşlı
Özellikle büyük ve zorlu alanlar için tasarlanan Kama Kdc1231, arazide çalışırken çıkabilecek her türlü soruna karşı hazırlıklı bir model. En sert topraklarda bile performansından ödün vermeyen bu makinenin tam bir canavar olduğu söylenebilir. Vites sistemi ile toprağa gömülme problemlerini ortadan kaldırıyor ve büyük tekerlekleri sayesinde geniş alanlarda daha hızlı bir çapalama imkanı sunuyor. Ancak ağırlığı ve büyük ebatları nedeniyle fazla eğimli araziler için uygun değil gibi görünüyor.
Yağmur Yet 300
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 7 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 97 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
3 ileri vitesi ile düz arazilerde sıklıkla yaşanan toprağa gömülme sorunlarına önlem almanızı sağlayan bir diğer model de Yağmur Yet 300. Bu ürün güçlü motoru ve geniş benzin deposu ile iş verimini ciddi anlamda artırıyor. Geniş alanlarda rahat kullanım avantajı sunuyor ve kısa sürede fazla iş tamamlamaya yardımcı oluyor. Ancak ağırlığı nedeniyle uzun süreli kullanımda biraz yorucu olabiliyor ve fazla eğimli arazilerde tercih edilmemesi gerekiyor.
Ayka RZ 360 F
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 7 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 90 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
Hakkında yapılan çapa makinesi yorumları nedeniyle çiftçilerin favorilerinden olan Ayka RZ de güçlü ve kaliteli bir model. Farklı konumlara ayarlanabilmesi ve 30 cm derinliğe kadar çağalama yapması ise onu öne çıkaran en önemli özelliklerinden. Ek olarak bu makinede ani motor durdurma güvenlik önlemi de mevcut. Dolayısıyla kullanımının oldukça güvenli olduğunu söylemek mümkün.
General Power GP-380
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 7 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 70 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
Kolay çalışma sistemi, orta-hafif ağırlığı ve güçlü motoru ile hemen her arazide çalışan General Power kesinlikle araştırılması gereken makinelerden. Kullanıcısına pek çok açıdan kolaylık sağlıyor ve toprak işleme süresini kısaltıyor.
Omega 210 T
N11 Fiyatını Öğren!- Motor Gücü: 6,5 hp
- Yakıt Tipi: Benzin
- Ağırlık: 85 kg
- Çalışma Şekli: İpli Debriyaj
Özellikle arazideki zararlı otları temizlemek ve toprağı havalandırmak için en kullanışlı modellerden olan Omega 210 T, listemizdeki son çapa makinesi. Güçlü motoru ve geniş bıçakları ile en derine kadar inerek bütün işleri hızlıca tamamlamanızı sağlayan bu kaliteli makineyi, orta büyüklükteki bağ, bahçe ve tarlalarda çekinmeden kullanabilirsiniz.